Miody Bieszczadzkie - sprawdź ofertę

Płynne złoto - miód

Miód pszczeli to najważniejszy produkt pracy pszczół. Zbierają one nektar kwiatów łącząc go z produkowanymi własnymi substancjami, następnie składają w komórkach plastrów, gdzie następuje jego odparowywanie. Warto podkreślić, że każdy miód to produkt unikalny – nie jest on powtarzalną substancją, a mieszaniną substancji naturalnych. Glukoza zawarta w miodzie jest prawie 40 -kronie bardziej wykorzystywana przez organizm ludzki niż inne glukozy zewnętrzne. Skład miodu jest zbiorem ponad 300 różnych substancji, istotnych dla naszego życia, takich jak witaminy, aminokwasy, biopierwiastki, enzymy, związki olejkowe, produkty o charakterze hormonalnym.

Spożywanie miodu

Spożywanie miodu i produktów pszczelich to recepta na nasze zdrowie, sprawność fizyczną i psychiczną. Korzystajmy więc z produktów natury, które dla nas zbierają i przetwarzają nasze przyjaciółki – pszczoły. Najważniejszymi składnikami miodu są cukry proste: glukoza i fruktoza. Warto zwrócić uwagę na enzymy wydzielane przez gruczoły gardzielowe i ślinowe pszczół podczas przerabiania miodu, między innymi lizozym jego działanie polega na rozpuszczaniu ścian komórkowych bakterii powodując ich destrukcję. Zawarte w miodzie związki olejkowe działają również bakteriobójczo.

Miody Bieszczadzkie - sprawdź ofertę